Yüksek enflasyon, Türkiye'deki milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısı yaşamasına ve yoksulluk oranlarının her geçen yıl artmasına neden oluyor. TÜİK’in 'Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri' raporunda, sürekli yoksulluk oranının 0,7 puan artarak yüzde 13,7’ye yükseldiği belirtiliyor.
Rapora göre, gelir düzeyine dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler arasında Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir yer alıyor. Bu bölgede yoksulluk oranı yüzde 14,6 olarak kaydedildi. Geçen yıl ise Türkiye’nin en yoksul şehirleri Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82 bölgesi olarak belirlenmişti.
Yoksulluğun En Az Olduğu İller
Raporda, yoksulluk oranının en düşük olduğu illere de yer verildi. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin bulunduğu TRC1 bölgesi (%4,7) ve Şanlıurfa ile Diyarbakır’ı kapsayan TRC2 bölgesi (%6,4) oldu.
Yaşam Koşulları ve Çevresel Sorunlar
Raporda yer alan bir diğer dikkat çeken veri ise yaşam koşullarıyla ilgili. Türkiye genelinde kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3'ü, sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi konut sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bunun yanı sıra, konutlardaki ısınma sorunu ve çevre kirliliği gibi zorluklar da vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Ekonomik Yük ve Konut Sorunları
TÜİK verilerine göre, konut masraflarının, borç ve taksit ödemelerinin haneler üzerindeki yükü her geçen yıl artıyor. Geçen yıla göre, borç veya taksit ödemesi olan hanelerin oranı yüzde 56,8’e çıkarken, yüzde 12,5’lik bir kesim ise bu ödemelerin kendilerine çok fazla yük getirdiğini belirtiyor.
Konut Sahipliği Oranı Düştü
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde kendi evinde oturanların oranı yüzde 56,1'e düşerken, kirada oturanların oranı ise yüzde 28,0 olarak kaydedildi. Kira ödemeyen fakat kendi konutunda yaşamayanların oranı ise yüzde 15,0 oldu.